verenigers van de toekomst

Je bent jong, ambitieus en werkt bij een vereniging. De eerste bijeenkomst van 33 jonge professionals in verenigingsland stond helemaal in het teken van aftasten en elkaar leren kennen.

Jesse Schreurs, Jong Management: “Ik vond het mooi om te merken dat we als jonge verenigers onderling veel overeenkomsten delen maar dat we ook een open gesprek hebben gevoerd over de verschillen tussen de verenigingen en elkaars werk.”

Robert van Tol, Hooning Association Managers: “Heel leuk en inspirerend om de jonge professionals werkzaam bij DNA leden nu eens bij elkaar te hebben, ervaringen uit te wisselen en ideeën te genereren om vaker bij elkaar te komen. Dit krijgt zeker een vervolg!”

Jesse Schreurs en Robert van Tol namen de rol op zich om het gesprek op gang te brengen. En zoals een van de deelnemers zei: er wordt veel over jongeren gepraat en te weinig met. Wat vinden jonge professionals van verenigingen?

Erin gerold?
Veel jonge professionals zijn via, via in een vereniging terecht gekomen. Maar er zijn er ook die direct voor een vereniging hebben gekozen, bijvoorbeeld door al een stage te doen bij een vereniging en vervolgens te blijven of zelfs al door te schuiven naar een volgende vereniging. En, ook niet vreemd, sommigen komen binnen voor hun vak – sportmanagement, jurist – en minder voor de vereniging.

Slow en andere talenten
Je moet wel van slow houden. Dat kan een reden zijn om juist voor een vereniging te kiezen, bijvoorbeeld omdat je bent afgeknapt op snel, snel, snel en hyper commercieel. Maar soms gaat het  iets te langzaam. Geduld is een noodzakelijk talent en creativiteit, de budgetten zijn zelden groot.

Jij bent toch jong?
Als er in je vereniging weinig jonge mensen werkzaam zijn , dan kijkt iedereen altijd naar jou met vragen over jonge leden, nieuwe communicatiemiddelen en de laatste trends. Soms verwachten ze ook nog eens dat jij dat allemaal gaat oppakken en oplossen. Senioren, niet doen! Wel doen: stoppen met over jongeren te praten en te beginnen met jongeren te praten.

Hebben we geen app?
Hoewel jongeren vaak denken dat een app de oplossing is, en een website een stuk beter kan, is dat niet echt een standaard oplossing waar altijd behoefte aan blijkt te zijn. Je moet wel goed nadenken of een app echt gaat werken. Soms is het nuttiger om met elkaar te gaan praten over hoe je sneller kan besluiten in de vereniging of meer participatie bereikt.

Je ontwikkelen in een platte organisatie
Veel verenigingen zijn niet erg hiërarchisch, je krijgt al snel veel ruimte om dingen te doen. En je mag vaak al snel op hoog niveau mee netwerken. Het nadeel is dat het dan toch weer lastig is om een lijn uit te zetten: hoe kun je je ontwikkelen? In de breedte of op inhoud is gemakkelijk. In de lijn is lastiger. Vaak zijn er dan juist in profielen extra drempels voor jongeren.

Toekomst
Een enkeling twijfelt aan de toekomst van de vereniging. Maar een groot aantal jonge verenigingsprofessionals ziet de uitdaging om het ‘samenwerkingsverband’ te evolueren. Leden blijven behoefte hebben aan samenwerking en belangenbehartiging.
Opvallend is ook dat sommigen vinden dat de vereniging sneller gaat dan veel leden, ‘ik ben de trekker’, en dat anderen juist zien dat de leden sneller gaan , ‘we kunnen de leden een half jaar innovatievrijheid geven, maar daarna moeten ze toch aanpassen aan de verouderde audit.’
Uiteindelijk gaat het om het bij elkaar brengen van hele goede ideeën en de power om die ook door te zetten. Halen en brengen. Of leden in de toekomst hiervoor willen blijven betalen? Niet als je het zelf wel even kan organiseren, zoals je dat doet met je vriendengroep, maar wel op andere gemene delers.

Wat willen jonge verenigingsprofessionals?

  • Kennisdelen, intervisie, voorbeelden – het moet wel nuttig én gezellig zijn.
  • Verenigingen moeten beter aan onboarding van nieuwe jonge medewerkers doen. Het is toch te vaak zo dat je zelf moet/mag uitzoeken hoe het allemaal werkt. Misschien kan DNA namens haar leden een gestandaardiseerd inwerkprogramma aanbieden.
  • Ook in kleinere groepjes verder verdiepen en uitwisselen van vragen waar men mee zit. Andere fundamenten van de vereniging worden aan de kaak gesteld, bijvoorbeeld; vergaderen, moet dat? Een ander voorbeeld is hoe ga je om met autoritaire mensen?

Kortom, reden genoeg om deze groep jonge professionals (<35 jaar) te verenigen via het DNA platform en regelmatig bij elkaar te komen om kennis uit te wisselen, van elkaar en van interessante sprekers te leren, te socialisen, en te brainstormen over de vereniging van de toekomst.