generaties mixen: ervaringen delen

Op 24 januari gaan de deelnemers van Jong DNA aan de slag met ‘generaties in verenigingen’. Dit gebeurt aan de hand van een aantal cases uit verenigingen met verschillende achtergronden. Ben jij een jong verenigingsprofessional of heb je collega’s tot 35 jaar die openstaan voor het delen van ervaringen in een gezellige omgeving? Meld je nu aan.

Op zoek
Hoewel jonge professionals zich vaak echt thuis voelen in hun vereniging, slagen veel verenigingen er niet goed in om de verschillende generaties aan zich te binden en een goede mix tot stand te brengen. Daarbij kan naar jongere medewerkers gekeken worden als bron voor oplossingen. Lenneke de Jong, verenigingsmanager bij Cantrijn, ging op zoek naar best practises. “Het voordeel van werken vanuit een verenigingsmanagementbureau is dat je bij verschillende verenigingen in de keuken kijkt. Zo zie je sneller overeenkomsten en verschillen van waaruit je kan adviseren. Ik ben zelf niet voortdurend bewust bezig met de vraag hoe een vereniging verschillende generaties kan aanspreken, maar als je het er over hebt. blijkt dat veel verenigingen hier naar op zoek zijn."

Bewuste keuze
“Wat wij zien is dat het al helpt als je  er heel bewust van bent om verschillende generaties te integreren in de hele vereniging. Dat is een van de best practices. Bewust het besluit nemen om afscheid te nemen van ‘het old boys network’ helpt om echt veranderingen te zien en door te voeren. Het maakt dat je het op de agenda zet in gesprekken en in discussies over de vereniging.” 

Andersom
“Een tweede voorbeeld dat we zijn tegengekomen is een vereniging met een zeer succesvol  netwerk voor de jonge leden. Dit bestuur heeft naar aanleiding hiervan besloten om naar het verenigingsmodel van de hele vereniging te kijken.”

Meer weten over deze cases of nieuwsgierig naar de andere best practises?

Jong DNA nodigt jou uit op 24 januari om 15:00 uur bij Cantrijn in Gorinchem. Uiteraard is er ook ruimte om elkaar te leren kennen of bij te praten.  Aanmelden kan hier. Is jouw vereniging geen lid van DNA maar wil je toch graag meedoen, neem dan contact op met miranda@denederlandseassociatie.nl. Heb je een interessante casus om die je zou willen presenteren? Meld je dan via l.dejong@cantrijn.nl.