vereniging privacyrecht advocaten ziet het levenslicht

Ervaren privacyrecht advocaten kunnen vanaf nu lid worden van de nieuwe Vereniging Privacyrecht Advocaten (VPR-A). Lidmaatschap staat open voor advocaten die zich hebben gespecialiseerd in het privacyrecht en zich op dat terrein blijven ontwikkelen, aldus een persbericht.

De oprichters constateren dat de beoefening van het privacyrecht een enorme impuls heeft gekregen sinds het van kracht worden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in mei vorig jaar. ‘In de advocatuur is sprake van een duidelijke toename van vragen en zaken over het onderwerp. Om rechtszoekenden te helpen bij het vinden van een in privacyrecht gespecialiseerde advocaat, is de VPR-A opgericht.’

De vereniging stelt zich als doel om kennis op het gebied van privacyrecht te bevorderen en te verspreiden. Alleen advocaten met aantoonbare kennis en ervaring in het vakgebied kunnen lid worden via vpr-a.nl. Volwaardig lidmaatschap staat open voor hen die tenminste vijf jaar zijn ingeschreven als advocaat en vijf jaar tenminste 500 uur per jaar in zaken op het gebied van privacy hebben gewerkt. 

De eisen voor aspirant-leden zijn iets lichter: zij moeten drie jaar ingeschreven zijn als advocaat, minstens twee jaar lang zeker 400 uur in privacy-zaken hebben gewerkt en de specialisatieopleiding hebben afgerond. De VPR-A start in mei dit jaar zelf met een specialisatieopleiding, die wordt aangeboden door Juridische PAO van de Universiteit Leiden.

Voorzitter van de nieuwe vereniging is Gerrit-Jan Zwenne, sinds afgelopen jaar partner bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. De VPR-A hoopt op korte termijn het keurmerk voor specialisatieverenigingen van de NOvA te verkrijgen.