Kennissessie Leden activeren om te participeren (VOL)
06-09-2022

Mensen samen maken en vormen een vereniging. In het begin is passie en inzet meestal geen probleem, maar om dat goed te houden, moeten mensen elkaar echt blijven ontmoeten. En dan gaat het niet alleen om ’de bovenstroom’ zoals missie, doelen en middelen, maar vooral ook om de onderstroom: Wat delen wij aan cultuur, waarden, ambities, gedachten, gevoelens, aannames en vooronderstellingen.
Dat vraagt wat van de aansturing en de leiderschapsstijl in een vereniging.

In deze sessie bespreken we dat verenigingsproces en wat je kunt doen om mensen blijvend te betrekken: inspelen op ruilmotieven, de cirkel van betrokkenheid en een groeigroepmethode. Vervolgens ga je met elkaar aan de slag om die achtergrond toe te passen op je eigen werkpraktijk of verenigingsomgeving.

Marike Kuperus (1963) is verenigingsadviseur en werkt in verenigingen aan de governance tussen bureau bestuur en democratie en aan het betrekken van leden bij werk en strategie. Ze begeleidt verandertrajecten en bestuursessies en geeft trainingen. Marike is (mede)auteur van ‘Routeplanner voor verenigen’ (2015) en publiceert in vakbladen over verenigingsdynamiek.

Berend Rubingh (1957) is organisatieadviseur bij Back2Basics en gespecialiseerd in verenigingen. Hij heeft veel ervaring met organisatieontwikkeling en -verandering bij verschillende type verenigingen, waarbij verenigingen in de sportbranche zijn bijzonder aandacht heeft. Hij doceert het vak Change Management aan de Rijksuniversiteit Groningen en verzorgt daarnaast workshops en trainingen op het gebied van management- en organisatieontwikkeling. (www.back2basics.nl)

 

Tijden: 16:00-19:30 uur (inclusief eenvoudige maaltijd)

Malietoren, Bezuidenhoutseweg 12, Den Haag