Q-sessie
20-05-2021 Event

Al jaren is de KNVB het logische adres voor veel mensen in de voetballerij die zich verder willen ontwikkelen. Een tot voor kort onderbelichte groep betreft de besturen van de verenigingen. Een belangrijke groep vanwege de impact die een bestuur heeft op de keuzes en koers van de club. Het causale verband tussen een succesvolle besturen en een succesvolle vereniging is al aangetoond.

In de (voetbal)sport is de samenstelling en rol van een bestuursteam extra bijzonder. Het niveauverschil binnen een bestuur kan groot zijn. Omdat iemand “1000 doelpunten in de hoofdmacht heeft gemaakt” kan deze persoon in het bestuur zijn beland. Maar iemand kan ook gevraagd zijn als bestuurslid omdat hij of zij al een indrukwekkende maatschappelijke carrière heeft neergezet. De teamcoach moet zich dit bewust zijn, zich kunnen verplaatsen in de verschillende werelden en deze met elkaar kunnen verbinden. Ook functioneren bestuursleden in een dynamische omgeving (b.v. Covid) met vele verschillende leden die uiteenlopende behoeften hebben en zich soms als lid maar zich ook als klant gedragen. Het bestuur heeft belangrijk taken in “het verenigen” van de club en daarnaast moet er nog gewoon gevoetbald kunnen worden.

Tijdens de Q sessie geeft de KNVB een andere toelichting op hun beeld van besturen van voetbalverenigingen en de waarom van bestuurscoaching. 

Back2basics powered by Courius voeren de bestuurscoaching uit in opdracht van de KNVB.

Zij laten in deze sessie de deelnemers zien en voelen wat hun visie op bestuurscoaching betekent en deelen hun ervaringen met besturen van voetbalverenigingen vanuit de praktijk.Zo handelen zij vanuit de bedoeling, waarderend, mensgericht en met speciale aandacht voor cultuur(ontwikkeling). Zij gaan ervan uit dat het ophalen van de juiste hulpvraag cruciaal is, vaak is er namelijk nog een vraag achter de vraag! Daarnaast hanteren zij een systeemaanpak, waarbij niet alleen de individuele teamleden worden uitgedaagd en gereflecteerd, maar waarbij de bestuursleden ook aan de slag gaan met de dynamiek van het team. Aansluitend bij het karakter van verenigingen heeft de onderstroom specifieke aandacht.

Succesvolle verenigingen zijn verenigingen waarbij de waarden en normen van de leden dicht bij elkaar liggen. Het perspectief van cultuur en de bijdrage van het bestuur aan een verenigingscultuur is kenmerkend voor deze bestuurscoaching.

 

Back2basics is een organisatieadviesbureau, voortkomend uit de sport, dat zich specialiseert in het verenigen en de verenigkracht van organisaties.Courius is een bureau dat gespecialiseerd is in de menskant van veranderen.Samen handelen zij vanuit de ambities om zelfstandige teams te ontwikkelen die wendbaar kunnen inspelen op toekomstige uitdagingen

Aanmelden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.
Uw gegevens
Uw adres
Uw contact gegevens
Uw functie
Opmerkingen
- Partners -
Geen gegevens gevonden