Vitalogische tips
09-02-2021 Nieuwsbericht

Natuurlijk, we ervaren elke dag dat het niet meevalt om regie te hebben over je eigen en elkaars gezondheid en vitaliteit. Dat inzicht kan je ook helpen om vitaliteit voor jezelf of in je team bespreekbaar te maken en vervolgens te bekijken of je er iets aan kunt doen.

Tips
Tips uit het webinar van 2 februari, door Klaas Koster, Vitalogisch, en Cindy van der Pijl, Atriumgroep.Klaas Koster heeft als missie om werkend Nederland vitaler en meer verbonden te krijgen. Zijn motto is: Je kan de windrichting niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.  

Bespreekbaar
Om vitaliteit te versterken is het handig om met elkaar een taal te hebben waarin je zaken kunt bespreken en het dan over hetzelfde hebt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Vitascan ( het plaatje), die kun je downloaden op www.vitalogie.nl

Veranderen gaat niet vanzelf
Wil je vervolgens iets veranderen, gaat het vaak over gedragsverandering en dat is niet zo gemakkelijk. Een betere bureaustoel kopen is nog wel simpel. Maar meer bewegen tijdens een werkdag of gezonder lunchen stimuleren is al een stukje moeilijker. Voor gedragsverandering is echt meer nodig dan een afspraak. Van alle goede voornemens mislukt 80%. Dus denk na over het belonen van gewenst gedrag, het aanwakkeren van het verlangen naar het gewenste gedrag en het verhogen van de competenties om dat gedrag te ontwikkelen.

24/7 en overal
Soms gaat het ook over wat je vervolgens thuis doet. Bijvoorbeeld stoppen met roken doe je 24/7 en overal. Kun je en wil je iemand ook helpen om het thuis vol te houden?

Trucjes
Behalve oefenen, oefenen, oefenen kunnen trucjes helpen, zoals het heel erg moeilijk maken om in de oude routine te vervallen.

Verschillend
Accepteer verschillen tussen mensen. Zo kunnen we ons heel erg verschillend voelen bij dezelfde gebeurtenis, qua emotie en energie. Voer het gesprek hierover.

Perspectief
Heb je last van heftige, negatieve emoties op iets wat je niet kunt veranderen en je kunt het ook niet uit de weggaan, kan het helpen om je perspectief te wisselen, wat kun je er nog meer van vinden?

Stress en rust afwisselen
Stress hoort bij groeien. Een bepaalde matte van stress is nuttig en zinvol. Door belasting op te voeren kun je belastbaarheid opvoeren. Maar dat werkt alleen als je steeds even kunt ontspannen en rusten. Precies zoals de trainingsschema’s van topsporters werken. Ben je te veel, te vaak overbelast dan kom je in een burn-out. Ben je te veel en te vaak onderbelast, gaat het ook niet goed.

Dankbaar
Kijk bewust naar de dingen die wel goed gaan. Waar ben je dankbaar voor? En geef je ook echt aandacht en tijd aan de dingen waar je het meest dankbaar voor bent.

Corona
En, voor nu, creeer je eigen stimulerende context. Verbind met jezelf, heb aandacht voor je lichaam, je ademhaling, ga bewegen. Verbind met de natuur, ga naar buiten. Verbind met een ander, zoek een collega op.

- Partners -
Geen gegevens gevonden