besturen onvoldoende voorbereid

Een kleine 60 procent van bestuurders van verenigingen en stichtingen is niet op de hoogte van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) die op 1 juli a.s. zal ingaan en waaraan ze zullen moeten voldoen. Ze beseffen niet dat individuele bestuurders daardoor een onnodig risico lopen. 

Deze schokkende resultaten zijn de uitkomst van een grootschalige enquête dat het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen (IVBB) heeft gezonden naar bestuursleden van meer dan 191.000 verenigingen en stichtingen in Nederland. Meer dan 26.000 bestuursleden van verenigingen en stichtingen gaven antwoord op de onderzoeksvragen. Het onderzoek werd in mei en begin juni gehouden. Op dat moment  hadden zes op de tien bestuurders zelfs nog nooit van de wet gehoord. Van de bijna 40 procent die er wel wat van wist, hadden de meesten (65%) nog geen idee hoe er invulling aan te geven. De Nederlandse Associatie (DNA) was mede-initiatiefnemer van het onderzoek. 

 

Geschrokken 

DNA en IVBB zijn geschrokken van de conclusies. Er zijn in Nederland 132.000 verenigingen en 143.000 stichtingen die allemaal een bestuur hebben. Van hen is 95% gevuld met vrijwilligers. Binen anderhalve week moeten interne procedures op orde, besproken en intern vastgelegd zijn. Dat is nodig om aan de wet te voldoen. Zo wordt voorkomen dat bestuursleden onnodige risico’s lopen op persoonlijke aansprakelijkheid.

Als mogelijke oorzaken van de onbekendheid wijzen IVBB en DNA op beperkte voorlichting en geringe aandacht als gevolg van de coronacrisis. Dat neemt de noodzaak niet weg om maatregelen te nemen. Voor het behoud en werven van vrijwilligers als bestuursleden is het nodig dat je kunt aantonen aan de wet te voldoen. 

Ga voor de uitkomsten van het onderzoek naar www.ivbb.nl/research