online vergaderen wordt het niet

Besturen van muziekverenigingen stappen vooralsnog niet massaal over op online vergaderen. Dat blijkt uit een poll van Klankwijzer.

Noodgedwongen maakten ook in de muziekwereld veel besturen, werkgroepen en commissies de afgelopen maanden kennis met vergaderen via digitale technieken zoals Zoom, Teams, Facetime of Skype. Uit de poll van Klankwijzer blijkt dat muziekverenigingen daar geen gewoonte van willen maken. Van de 362 personen die meededen aan de mini-enquête gaven er 291 (80 procent) aan weer vlug terug te willen naar fysieke vergaderingen. Slechts 71 respondenten (20 procent) vinkten het vakje ‘Online wordt blijvertje’ aan.

Hoewel bij een onderzoek enige nuancering op zijn plaats is (een poll via Facebook biedt slechts twee antwoordopties), is de uitslag toch enigszins verrassend. In workshops over werving van bestuursleden wordt vaak digitaal vergaderen aanbevolen als optie om bestuurswerk effectiever, minder tijdrovend en daarmee aantrekkelijker te maken. Die vlieger gaat voor de muziekwereld kennelijk maar deels op.

Uit onderzoeken is al vaker gebleken dat voor een grote meerderheid van de leden van muziekverenigingen gezelligheid de drijfveer is om samen muziek te maken. De coronatijd heeft dit beeld nog eens extra versterkt. Uit de talloze reacties op sociale media bleek dat het fysieke contact met clubgenoten tijdens de muzikale quarantaine als het grootste gemis werd ervaren. Kennelijk is ook voor bestuurders van muziekverenigingen dat sociale aspect een belangrijk element om bestuurlijk actief te zijn.

Afbeelding: Freepik.com

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer