polarisatie: wil jij winnen of verbinden?

Wereldwijd zien we een grote trend; de achterban eist steeds vaker standpunten van verenigingen waar zij helemaal niet over gaat. Een praktisch voorbeeld van polarisatie. Hoe ga je hier mee om en hoe neem je als vereniging positie in?

Veel deskundigen buigen zich over dit onderwerp. Socioloog Paul Dekker stelde een boek samen met bijdragen van een groot aantal wetenschappers over politieke polarisatie in Nederland. Veel mensen hebben het idee dat de polarisatie in de Nederlandse samenleving toeneemt. Waarom wordt dit gedacht?

Paul; ‘Mensen hebben hun antenne beter afgestemd op zaken die verkeerd dreigen te gaan. Dit is ook evolutionair verklaarbaar. We hebben meer oog voor dreigingen, zo kunnen we overleven. Maar deze focus leidt ook tot een pessimistische maatschappijvisie. Daarnaast wordt het negatieve gevoel versterkt door de media. Slecht nieuws verkoopt nu eenmaal beter dan goed nieuws.’

VM

In de eerste editie van VM dit jaar delen we een interessant artikel over dit onderwerp. Hier leggen we je uit wat polarisatie precies is, wat de effecten zijn en hoe het ervoor staat in de Nederlandse samenleving ten opzichte van de rest van de wereld. Je leest het hier.

Wil je meer weten over de visie van Paul Dekker? Lees dan hier het interview of bestel zijn boek.