stap-budget: extra stappen voor opleiders

Opleiders, coaches en hun deelnemers krijgen te maken met de invoering van het STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden die een opleiding willen volgen. Dit is relevant voor verenigingen die zelf opleidingen aanbieden of daarmee te maken hebben, bijvoorbeeld door het accrediteren van opleidingen, of het verenigingen van opleiders en coaches. O&O-fondsen en verenigingen van werkenden of werkzoekenden krijgen hier ook vragen over. De beschikbare middelen worden immers anders verdeeld.

Wat is het STAP-budget?
Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een keer per jaar een  budget van € 1.000 aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze vergoeding heet STAP-budget. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen, die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het budget is toegankelijk voor iedereen tussen 18 en de pensioengerechtigde leeftijd. De bedoeling is dat meer mensen met lage inkomens hiervan gebruik gaan maken.Het STAP-budget vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting. Die stopt dus per 1 januari 2022. Voor opleidingen die starten tussen 1 januari en 1 maart is er in 2022 dus geen tegemoetkoming in de kosten.  

Budget bij UWV
Deelnemers krijgen het budget niet zelf in handen, zij kunnen het 1 keer per jaar aanvragen bij het UWV. Het UWV beheert het budget en betaalt de opleider. Het UWV gaat aanvragers ook een vrijblijvend advies geven. Werkenden en werkzoekenden die een opleiding willen volgen en aan aanbieders van opleiding en coaching kunnen informatie hierover vinden op de website van UWV. Er komt een apart portaal www.stap-budget.nl waar opleiders en deelnemers elkaar in de toekomst kunnen vinden.

De extra stappen voor opleiders en coaches

DUO- register: Om als aanbieder erkend te worden en vindbaar te zijn op dit portaal moeten opleiders en coaches ervoor zorgen dat hun aanbod per 1 maart opgenomen is in het DUO-register. Daarvoor gelden voorwaarden.

Aanbod invoeren op platform tegen abonnementskosten: Aanbieders voeren zelf hun informatie en aanbod aan opleidingen, EVC-trajecten, open dagen/evenementen en ontwikkelbanen in op het platform STAP-budget.nl.

Administratie aanpassen: Aanbieders zullen voortaan (een deel van de) facturen mogelijke afhandelen via UWV.

Communicatie met deelnemers aanpassen: Deelnemers aan opleidingen en cursussen moeten zelf stappen zetten om hun STAP-budget aan te vragen en daarbij opletten dat zij aan spelregels voldoen: geen andere publieke financiering gebruiken voor de opleiding, de opleiding moet erkend zijn, de aanvraag moet tussen minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden voorafgaand aan de start van de opleiding gedaan zijn en ze kunnen maximaal 1 aanvraag per jaar doen.

De invoering van het STAP-budget roept nogal wat vragen op. Heeft jouw vereniging hiermee te maken en wil je graag sparren met andere verenigingen hierover? Neem dan contact met ons op via info@wijzijndna.nl