top 3's DNA awards 2018 bekend

De jury is eruit wie de top 3 voor de DNA Awards 2018 hebben bereikt. Voor de verenigingen nomineert zij KHN, PO in Actie en IVN. Als talenten 2018 heeft zij gekozen voor Simone Glasmeier, BOVAG; Brecht Grieten, FOCWA en Richa van Wijngaarden- Paap, NVM. Op 7 juni kiezen de deelnemers aan het DNA Jaarcongres de definitieve winnaars. Kom ook meestemmen en meld je snel aan als deelnemer.

De jury is erg blij met de prachtige voordrachten van dit jaar. Voor volgend jaar hoopt ze dat nog meer verenigingen zichzelf of één van hun talenten voordragen. Met elkaar willen we de trots voor ons vak uitdragen. De DNA Awards is een van de manieren van De Nederlandse Associatie om dit te doen. Het viel de jury op dat veel verenigingen (te) bescheiden zijn en het blijkbaar moeilijk is voor veel verenigingsmanagers om één talent op het podium te plaatsen. We willen nogmaals benadrukken: zet je in voor vernieuwing dit jaar en wees er trots op. Draag jezelf en je talenten in je vereniging voor. En als je zelf heel trots bent op wat je hebt bereikt in je vereniging, vraag aan je directeur om jouw voordracht volgend jaar te steunen.

Kwaliteit
In beide categorieën waren voldoende kandidaten van hoge kwaliteit aangemeld om een serieuze keuze te maken.  Bij de verenigingen lijkt dat op het eerste gezicht elk jaar weer lastig. Wat in de ene tak van verenigingen totaal vernieuwend is, gebeurt in de andere al jaren. Toch is het elke keer weer verrassend dat juryleden heel snel overeenstemming vinden over kandidaten die eruit springen. De jury heeft ook heel wat parels en pareltjes gevonden in de voordrachten die niet tot de top3’s zijn gekozen. We vertrouwen erop dat DNA deze op andere manieren zal weten te delen met de verenigingscommunity.

Juryrapport

De jury heeft naar de volgende criteria gekeken:
Voor de vereniging: zien we een vernieuwing; is duidelijk waar deze vernieuwing aan bijdraagt  voor de leden;  vinden we de aanpak interessant;  is dit toepasbaar in andere verenigingen en is er ook al een concreet –meetbaar – resultaat?  Alleen ‘goed werk’ doen is de beperkt voor een nominatie, we zoeken naar een onderscheidende en nieuwe aanpak.

Voor het talent: herkennen we hier een echt verenigingstalent en  is de bijdrage aan de vereniging en het team door deze persoon duidelijk? Wat heeft dit talent concreet aangepakt, verbeterd en zo mogelijk vernieuwd?

Waarom zijn deze voordrachten gekozen?

Talenten

Richa Van Wijngaarden- Paap,  NVM heeft een auditprogramma voor haar leden mee opgezet (samen met een externe expert). Nu is dat bij beroepsverenigingen redelijk gebruikelijk, maar bij een ondernemersvereniging is dat een grote stap.  De resultaten van een audit hebben een direct effect op de business van het bedrijf. Het getuigt van verenigingskunst om een dergelijk programma, waarbij de Makelaars elkaar auditen, echt op vaart te krijgen en te houden met draagvlak bij de leden. Bovendien gaat het hier om heel wat audit-kandidaten.

Simone Glasmeier. BOVAG.  BOVAG heeft gekozen voor een vernieuwingstraject en daarin ruimte gegeven aan een veranderteam. Simone is een van de teamleden en heeft binnen de organisatie de Kanban methode geïntroduceerd en medewerkers gecoacht. Zo’n aanpak oppikken, doorontwikkelen voor je eigen vereniging en ermee op het podium gaan (intern en extern), terwijl je als persoon ook nog eens vrij bescheiden bent, verdient zeker waardering.

Brecht Grieten, FOCWA, heeft bij zijn vereniging de communicatie naar een hoger plan getild op een moment dat de vereniging zich in een veeleisende en uitdagende context bevond. Communicatie doen alle verenigingen natuurlijk en dit goed doen hoort bij je werk. Het getuigt van verenigingstalent als je dat zo snel en op de goede manier oppakt en aanpakt als Brecht, zodanig dat de hele vereniging beter gaat functioneren.

Verenigingen

PO in Actie Het toonbeeld van verenigen nu. Een actiegroep van een paar leraren in het primair onderwijs wist in korte tijd heel veel collega’s op de been te krijgen. Dat lukt door een duidelijk punt te kiezen en focus te bewaren, door meesterlijk communiceren en door strategisch slim opereren waardoor zij aan tafel kwamen in de polder – met de coalition of the willing. PO in Actie heeft de patstellingen die er waren doorbroken. Het woord verenigen past hier goed. Ze hebben gevoel voor wat er leeft en timing en de juiste inzet om op een hele korte termijn een hele grote achterban aan zich te binden.  PO in actie zet de kracht in van een grote achterban. Iedereen kan hiervan leren. De vraag is of zij ervoor kiezen om op lange termijn door het leven te gaan als vakbond.  Het is in ieder geval voor ieder van ons heel interessant om te volgen.

Koninklijke Horeca Nederland Een heel mooi voorbeeld van een nieuwe  vorm van positioneren op de markt is BookDinners van KHN. Het gaat niet om zomaar een project: het is heel goed verbonden met de strategie, goed doorgepraat, er is echt gewacht tot er draagvlak is bij leden. BookDinners pakt een groot probleem aan, namelijk een steeds groter wordend deel van de omzetten die worden geclaimd door bijvoorbeeld IENS en andere sectorspecifieke platforms. Moedig om een alternatief te creëren, uiteraard samen met partners. Er zijn al heel wat leden aangesloten. Hamvraag is of consumenten voldoende meegaan.

IVN  Een typische vergrijzende vereniging die het voor elkaar heeft gekregen zichzelf opnieuw uit te vinden, perfect aan te sluiten bij trends in haar omgeving, de regie naar zich toe te trekken en de bestaande leden en vrijwilligers een heldenrol te geven, in plaats van naar de zijlijn te maneuvreren. De concepten zijn ijzersterk.  Grijs en jong worden mooi verbonden. Het deelnemen aan de doelen en activiteiten van de vereniging is helemaal van deze tijd: dichtbij en zo intensief als je het zelf wilt. Bovendien lukt het in de huidige vorm prima om geld aan te trekken voor de eigen projecten (in plaats van te hengelen naar subsidies).

De winnaar wordt gekozen tijdens het DNA Jaarcongres

De jury van 2018 bestaat uit:

Ines van Hees
Marcel Gasseling
Inge Poorthuis
Fred  Schoorl
Tim van der Rijken
Jeanne Hoogers