verken nieuwe inzichten vanuit het nationaal verenigings onderzoek (nvo)

Op 16 april 2024 is het vierde Nationaal Verenigingsonderzoek (NVO) gepubliceerd, een gezamenlijke inspanning van DNA en het IVBB. Dit onderzoek vormt een belangrijke mijlpaal in het begrijpen en ondersteunen van de wereld van verenigingen. Het illustreert hoe Nederlandse verenigingen blijven bloeien, ondanks de uitdagingen zoals toenemend complexe regelgeving en vraagstukken over digitale veiligheid.

Opmerkelijk is de uitzonderlijke maatschappelijke betrokkenheid van de verenigingen. Hun significante bijdrage aan sociale cohesie en gemeenschapszin verdient meer erkenning en waardering. Het is hoopgevend te zien dat, zelfs na recente uitdagingen, het aantal leden van branche-, beroeps- en consumentenverenigingen voortdurend toeneemt. Vrijwilligersverenigingen blijven veerkrachtig, ondanks diverse obstakels.

Een boeiende ontwikkeling is de pioniersrol van brancheverenigingen op het vlak van digitalisering en de exploratie van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie. Dit staat in schril contrast met een meer relaxte houding bij veel vrijwilligersorganisaties, wat suggereert dat er nog volop kansen zijn voor groei en ontwikkeling in deze sector.

Ben je geïnteresseerd in de boeiende wereld van verenigingen en hun impact? Klik hier voor gedetailleerde inzichten in de uitdagingen, mogelijkheden en de toekomst van verenigingen.