Grenzen tussen branches vervagen. Brancheorganisaties komen daardoor in elkaars vaarwater terecht. Dat brengt voor hen een strategische opgave met zich mee: hoe om te gaan met deze nieuwe concurrenten?
Op basis van zijn dissertatie heeft Tim van der Rijken een boek geschreven over dit strategisch vraagstuk. Hij laat zien dat de vereniging zichzelf drie strategische vragen moet stellen als ze te maken krijgt met branchevermenging. Daaruit blijkt of samenwerking wel of niet geboden is en dat fuseren niet per se het best is. De allereerste vraag is: hoe is onze concurrentiepositie? Daarna: hoe willen we verder groeien? En pas dan: gaat dat beter als we met een aanpalende brancheorganisatie samenwerken? Fusie is dan hooguit een van de mogelijke uitkomsten.
Het onderzoek van Tim leidde tot een denkmodel dat de relatie tussen strategie en effectiviteit van brancheorganisaties in kaart brengt. Dat model helpt u bij het maken van strategische keuzes. Dit boek legt het model uit en biedt de praktische handvaten om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Het boek is geschreven voor verenigingsbestuurders, -managers of –professionals.
Tim van der Rijken is econoom en jurist en sinds eind vorige eeuw gefascineerd door brancheorganisaties. Hij schreef twee doctoraalscripties over deze organisaties en mededinging, werkte drie jaar als beleidsadviseur bij de ANKO en is sinds 2005 werkzaam bij adviesbureau Berenschot. Tim adviseert hoofdzakelijk branche- en beroepsorganisaties op het gebied van strategie en organisatieinrichting. Ook publiceert hij hierover regelmatig in het vaktijdschrift VM.
Uw bestelling wordt gefactureerd door onze partner VM Uitgevers BV. Alle bedragen zijn exclusief BTW en verzendkosten.